Door: Gerrit van Loon
De Stichting Stop Geluidsoverlast HSL stapt waarschijnlijk opnieuw naar de rechter. Reden is het voorstel van staatsecretaris Wilma Mansveld om alleen de plekken langs de Hogesnelheidslijn (HSL) aan te pakken met een forse overschrijding van de afgesproken geluidsnorm (57 dB).
Er is volgens Mansveld, die een brief schreef naar de Tweede Kamer, tot 200 miljoen euro nodig om alle 633 woningen langs het tracé van 90 kilometer aan te pakken. Dat geld is er niet. Bij 500 huizen is de overlast beperkt tot maximaal twee decibel. Volgens de gehanteerde modellen van het ministerie zouden die huizen amper last ondervinden.Loeky van der Horst van Stichting Stop Geluidsoverlast HSL: "Beloftes van verschillende ministers aan bewoners van Lansingerland worden met het grootste gemak van tafel geveegd."
Loeky van der Horst van Stichting Stop Geluidsoverlast HSL: "Onvoorstelbaar dat het ministerie na vijf jaar aanmodderen niet tot een oplossing kan komen. Duizenden bewoners ervaren dagelijks enorme overlast."'Er zijn grote fouten gemaakt bij aanleg van het tracé'. "Een prachtige, duurzame en relatief goedkope oplossing die wij vorig jaar aanboden is in de kortst mogelijke tijd afgewezen. En nu moeten we het in Lansingerland in drie maanden tijd maar zelf uit gaan zoeken? Er zijn grote fouten gemaakt bij de aanleg van het tracé door Lansingerland. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is daarvoor verantwoordelijk en moet die fouten corrigeren. We wachten een goed voorstel af. Benieuwd welk budget wordt uitgetrokken. Wij zijn eerder naar de rechter geweest. Toen stond de hoeveelheid geluidsoverlast niet vast. Nu wel, daardoor staan we sterker." Raildempers, absorberende platen, zogenaamde MDM-schermen en nieuwe geluidsschermen maken de gehele aanpak zo duur, schrijft Mansveld. Pas als de overschrijding van de norm 3 tot 6 dB is komt een woning in aanmerking voor aanpak. Lansingerland verkocht grond aan projectontwikkelaars. De afgesproken norm is 57dB. Volgens wethouder Simon Fortuyn kan een oprekking van die norm een groot probleem opleveren. Woningen moeten dan verder naar achteren van de HSL worden geplaatst en de kans bestaat dat er wordt teruggekomen op de aankoop. In de berekening van het ministerie zijn bij Lansingerland niet alle gebouwde en te bouwen woningen meegenomen. Daardoor wordt het aantal overschrijdingen van de geluidsnorm nog hoger, stelt de gemeente.