Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1543

College en PvdA oneens met Rekenkamer

LANSINGERLAND - “Voor 2008 liep Zoetermeer de grootste risico’s met Bleizo, na 2008 kwam 50% van de risico’s voor rekening van Lansingerland”, zo constateert de Rekenkamer in haar rapport. “In 2012 heeft de gemeente in een aantal gevallen onvoldoende zicht op de financiële situatie van de onderzochte bedrijventerreinen. Bleizo en een deel van Prisma, het bedrijventerrein ten Noorden van de A12, ontwikkelt Lansingerland samen met Zoetermeer. Hiervoor zijn twee gemeenschappelijke regelingen opgericht. De gemeente had in 2007 besloten om grond ten noorden van de A12 nog niet te verkopen, on hold te zetten, omdat die nodig zou zijn voor het FOC. Afgesproken was dat Bleizo de kosten hiervoor zou betalen. Vervolgens hebben de bestuursleden (leden van het college en raad van Zoetermeer en Lansingerland) er niet voor gezorgd dat uit de boekhoudingen van de gemeenschappelijke regelingen bleek dat er voldoende rekening werd gehouden met de kosten vanwege deze on hold-situatie. Omdat de gemeenten tegenvallers op dit terrein op moeten vangen, kan dit leiden tot een miljoenen strop voor de gemeenten. Daarnaast heeft het college de gemeenteraad te weinig inzicht geboden in de manier waarop het college berekende hoe groot de weerstandscapaciteit zou moeten zijn. De weerstandscapaciteit is het appeltje voor de dorst dat de gemeente achter de hand moet houden voor onverwachte risico’s. Ook is het college er ten onrechte van uitgegaan dat tegenvallers wel door meevallers gecompenseerd zouden worden. Inmiddels heeft het college een aantal maatregelen aangekondigd en genomen om de situatie te verbeteren”, aldus de Rekenkamer in haar rapport.
Het college weerspreekt het rapport. “In 2008 is er een marktanalyse uitgevoerd. De analyse ‘Financiële verkenning ontwikkeling Bleizo, december 2007’ is in opdracht van de Stuurgroep Bleizo opgesteld. Dit onderzoek vormde onderdeel van de informatie op basis waarvan de raad besloot om deel te nemen aan Bleizo. Daarna heeft de gemeenschappelijke regeling Bleizo onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een NS-station en in samenhang daarmee naar een hoogwaardiger invulling. De GR Bleizo heeft marktverkenningen gedaan, een ruimtelijk plan opgesteld en een grondexploitatie opgesteld. De ruimtelijke plannen en de grondexploitatie zijn daarna steeds aangepast aan nieuwe ruimtelijke en marktinzichten. De risico’s van Bleizo zijn ook in de risico-inventarisatie opgenomen, inclusief de vertaling daarvan in de reserves om deze risico’s op te kunnen vangen.
De PvdA reageert kritisch op het rapport. “Het onderzoek spitste zich feitelijk echter toe op Bleizo. Een gezamenlijk verhaal van en Zoetermeer en Lansingerland. Het verhaal van onze Rekenkamer gaat dus ook op voor Zoetermeer dat een eigen Rekenkamer heeft. Wij zijn heel benieuwd wat men in Zoetermeer van deze aanpak en bevindingen vindt. Het Rekenkamer rapport verscheen negen maanden nadat het onderzoek was afgesloten. Dus vlak na het niet doorgaan van het FOC om provinciale politieke redenen. Dat had niets met marktverkenningen of vraag uit de markt te maken. Die was er te over. Net als in 2007 en begin 2008. Waren Provinciale Staten akkoord gegaan dan liepen we nu polonaise. In de periode januari 2013 tot heden zijn wij als raden van Zoetermeer en Lansingerland intensief betrokken bij het verdere traject. Inclusief de risicobeheersing.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1543